Lyssna på sidans text med ReadSpeaker

Image

 

Alkohol och diabetes

Alkohol vid diabetes kan vara trixigt men behöver inte vara så komplicerat. Bara man inte dricker för mycket, äter ordentligt i samband med dryck och ställer klockan i tid för att stiga upp på morgonen och kolla blodsockret, så går det att kombinera.

Nu för tiden sägs det allt oftare att lite alkohol varje dag är hälsosammare än att inte dricka alls eller att förlägga allt drickande till en gång i veckan. Flera studier har visat att lite alkohol varje dag bland annat minskar risken för hjärtinfarkt. Andra studier har dock visat negativa följdverkningarna av att ofta dricka alkohol.

I studierna som visat positiva resultat handlar det om små mängder per dag och inte mer. För kvinnor cirka 13 gram alkohol per dag, det motsvarar ett litet glas vin på 1,5 dl eller ungefär en halv burk starköl. För män cirka 20 gram per dag, motsvarande knappt två små glas vin (ca 2,5 dl) eller en burk starköl. Kvinnors kroppar tål alkohol sämre än mäns, oavsett vikt.

Löper man risk för ärftlig alkoholism, är nykter alkoholist, har ett riskbruk eller dricker mer till helgen, bör man självklart vara försiktig med rekommendationen om alkohol varje dag. Ett glas blir gärna två och två blir tre. Alkohol är dessutom energitätt och öl innehåller mycket kolhydrater.

Artikeln nedanför ur Leva reder ut begreppen om alkohol och diabetes och ger bra råd i högerspalt.

Alkohol & diabetes - kombinera på ett smart sätt ur Leva 4-07

Det finns vin som innehåller mycket mer socker än man föreställer sig, intressant artikel om det i SvD 7 dec 2012
Systemfel ger dold sockerfälla.

 
Uppdaterad december 2012
Publicerad april 2010

Läs mer om diabetes

I menyerna till vänster finns det mycket mer information om diabetes och diabetesrelaterade ämnen. Alla texter är faktagranskade av experter.

Använd SÖK - Då får du upp alla texter på hemsidan och artiklar i tidningen Leva med diabetes där ordet finns med.
Inga svar  - kontrollera stavning.
För många svar - begränsa din sökning
t ex genom fler sökord.


AnnonsAnnons


Läs mer på annat håll

Under Länkar i toppmenyn hittar du till andra bra hemsidor om diabetes.

För sidor om diabetes på andra språk gå in på Google, avancerad sökning, skriv "diabetes" på det språk du vill ha och välj språk i fönstret "Visa endast sidor på". Med fler sökord är chansen större att få exakt träff på det man vill veta.


Annons


Kunskap är bästa verktyget

SSDF arrangerar många aktiviteter där du kan lära dig mer och få verktyg att må bra med din diabetes eller bara träffa andra i samma situation.

Håll utkik i kalendariet!

Produced by Happiness © Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.