Lyssna på sidans text med ReadSpeaker

Fotbad i sjön

Foto: Birgitta Almqvist

Fotvård vid diabetes

Vid diabetes kan ett litet, till synes oskyldigt, sår på foten ställa till större skada än man kunnat drömma om. Därför gäller det att ha lite extra koll och bry sig om sina fötter.

Så här sköter du om dina fötter

  • Tvätta fötterna regelbundet och vid fotbad ha ej för varmt vatten, mät gärna vattentemperaturen. Torka ordentligt, speciellt mellan tårna.
  • Klipp naglarna och följ den naturliga formen. Vid problem, anlita fotterapeut.
  • Smörj med mjukgörande kräm men inte mellan tårna.
  • Inspektera fötterna dagligen, använd en spegel för att titta på fotsulan om du har svårt att se den. Var uppmärksam på förändringar.
  • Byt strumpor varje dag, vänd eventuellt sömmarna utåt.
  • Använd skor med bra passform, de bör vara tillräckligt breda framtill, räcka till på höjden för tårna och sluta väl om hälen. Helst släta inuti.
  • Gå inte barfota och töm alltid skorna från grus och främmande föremål.
  • För förbättrad cirkulation: gör fotgymnastik - knip med tårna, stå på tå och rör fötterna i runda cirklar. Trampa som om du körde en gammeldags symaskin. 

OBS! Vid diabetesdiagnos och därefter en gång per år har du rätt att få dina fötter kontrollerade hos din vårdgivare. Då ska också en riskgruppsbedömning göras. Vid eventuella komplikationer krävs ytterligare undersökningar, fotsjukvård och ibland remiss för specialskor. 

Fotkontroll

Det räcker inte med att doktorn slänger ett öga på dina fötter eller känner lite lätt. Du har rätt till en riktig fotundersökning. Då undersöks känseln med en plaststicka (monofilament) och stämgaffel. Cirkulationen undersöks genom att pulsen tas på foten. På så vis upptäcks nervskador, så kallad neuropati och/eller nedsatt cirkulationsförmåga, som kan ge fotsår. Vid upptäckt på tidigt stadium kan besvären behandlas, fördröjas eller förhindras.

Köpa skor

Det finns skoaffärer där man är duktig på diabetesfoten, till exempel Fot- och skospecialisten Olmed på Fatburs Kvarngata på söder och Frövi skor i Gamla stan.

 

Läs mer på "Håll koll på dina fötter".

 

Uppdaterad 26 juni 2013

Läs mer om diabetes

I menyerna till vänster finns det mycket mer information om diabetes och diabetesrelaterade ämnen. Alla texter är faktagranskade av experter.

Använd SÖK - Då får du upp alla texter på hemsidan och artiklar i tidningen Leva med diabetes där ordet finns med.
Inga svar  - kontrollera stavning.
För många svar - begränsa din sökning
t ex genom fler sökord.


AnnonsAnnons


Läs mer på annat håll

Under Länkar i toppmenyn hittar du till andra bra hemsidor om diabetes.

För sidor om diabetes på andra språk gå in på Google, avancerad sökning, skriv "diabetes" på det språk du vill ha och välj språk i fönstret "Visa endast sidor på". Med fler sökord är chansen större att få exakt träff på det man vill veta.


Annons


Kunskap är bästa verktyget

SSDF arrangerar många aktiviteter där du kan lära dig mer och få verktyg att må bra med din diabetes eller bara träffa andra i samma situation.

Håll utkik i kalendariet!

Produced by Happiness © Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.