Lyssna på sidans text med ReadSpeaker
Leva med diabetes

Hem

Av en indisk yogi har Jenny lärt sig övningar som är särskilt bra vid diabetes och bland annat stärker inre organ i bålen. Jenny startar en grupp för diabetiker framöver, se www.halsostark.se.     Foto: Susanna Pagels

Yoga ger Jenny balans

Medicinsk yoga är bevisat effektiv vid hjärtsjukdom. Effekten vid diabetes är inte undersökt men för Jenny Bergström har yoga definitivt gett balans på både livet och blodsockret.

Jenny hade tusen järn i elden, jobbade hårt, tränade hårt, hade det tufft privat. Hon försökte stödja och hjälpa allt och alla men hade svårt att få kontroll på sin egen diabetes, blodsockret åkte upp och ned . Hon var rätt slutkörd när hon för några år sedan kom i kontakt med Hathayoga.

– Yogan blev min räddning, jag kom i kontakt med min kropp och lärde mig slappna av, det var nytt för mig, berättar hon avspänd på sin matta i yogalokalen.

Hon sov bättre, fick energi och kunde hantera stressen bättre. Hennes ett till två yogapass i veckan var helig tid som inget fick inkräkta på. 

– De gjorde att jag kunde hålla mig ovanför ytan.

Men det räckte inte. Hon tog time-out från jobbet och utbildade sig till yogalärare och det är vad hon jobbar som i dag. Hon har eget företag där hon även är professionell coach och hälsovägledare. Nu känns det så bra, hon jobbar med det hon tidigare sysslade med på sin fritid – människors hälsa och utveckling, säger hon.

Den yoga hon utövar heter Hathayoga, en klassisk yogaform. Det handlar om att skapa balans, fysiskt, mentalt och energimässigt.

– Jag har alltid varit en ”känslig diabetiker” som reagerar på en massa saker men nu har jag ett mycket mer balanserat blodsocker och har sänkt mitt HbA1c. Ibland får jag plocka bort måltidsdoser för att inte bli för låg.
Till stor del tror hon att det beror på att hon kan hantera stressen.

Fri från stress

Är man stressad händer det så mycket med blodsockret, yogan är så bra hjälp för att slappna av, bli fri från stressen och hämta energi.
Hon jämför med de blodsockerfall hon fick när hon bara tränade högintensiva sporter som volleyboll, spinning eller styrketräning.

– Då kände jag inte min kropps signaler lika bra. Jag hann inte känna när jag blev låg och det slutade ofta med att jag proppade i mig något och fick avbryta träningen. I yogan har jag kommit i kontakt med kroppen och blivit mer kärleksfull mot mig själv.

SUSANNA PAGELS

Ur Leva med Diabetes nummer 3 2010

Vid Danderyds sjukhus har man som första sjukhus i Skandinavien just börjat använda medicinsk yoga vid rehabilitering av hjärtpatienter. Forskning har visat att det ökar hälsan genom att sänka blodtrycket och minska stresshormonet kortisol. Studier på flera andra sjukdomstillstånd pågår också.

ImageHallå där Göran Boll,

yogaterapeut och grundare av Institutet för medicinsk yoga, IMY.

Är det inte dags att utvärdera yogans effekt vid diabetes?

–Jo, diabetes var ett av de första områden jag försökte få forskarna intresserade av i slutet på 90-talet. Diabetes är ett stort problem och många skulle kunna bli hjälpta. Nu har vården blivit mer öppen för det här, så finns det en forskare som vill sätta tänderna i det och någon med en plånbok, går det snabbt att komma igång med en studie. Jag lägger upp ett bra yogiskt program och håller med instruktörer och lokaler.

Göran Boll har utvecklat den medicinska yogan, en terapeutisk form av Kundaliniyoga. Den består av mjuka fysiska övningar, andningsträning, avslappning, meditation och samtal.


Läs mer om Jenny och yoga i Leva med diabetes nr 4-13, "Jenny yogar för livet"


Produced by Happiness © Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.