Lyssna på sidans text med ReadSpeaker
Leva med diabetes

Kåseriet

Vad är diabetes?

Filosofiska rummet:

Image

Ill:Johan Samuelsson

Ända sedan jag blev med diabetes typ 1 (1990) har mina tankar sysselsatts med frågan: Vad är egentligen diabetes? På den medicinska fronten är svaret klart: ”Det är en s.k. autoimmun sjukdom som karaktäriseras av att kroppens eget immunförsvar angriper och förstör de insulinproducerande betacellerna i bukspottskörtel.”(Diabetes, KI University Press, 2007).

Alltså har ett cellistiskt inbördeskrig utkämpats i bukspottskörteln. När krutröken skingrats har de insulinproducerande betacellerna till stor del slaktats med resultat att kroppen inte kan producera tillräckligt med insulin.

Överlag är alltså diabetes att betrakta som en sjukdom, men känner jag mig sjuk?

Knappast, trots att min kropp har bangat ur beträffande insulinproduktion och överlämnat till mig att medelst minst sex dagliga insulininjektioner försöka kopiera den naturliga insulinfrisättningen.

Rent mentalt känner jag mig oftast kärnfrisk och det är bara vid högt och lågt blodsocker jag känner mig sjuk. Vid högt: torrhet, ständiga toalettbesök och koncentrationssvårigheter. Vid lågt: stickningar i fötter, dimsyn och framför allt symptom av mer mental art – svårt att orientera mig, personlighetsförändring och koncentrationssvårigheter.

Har jag ett handikapp?

Om man tänker på själva ordet hand-in-cap, ett slags förlamande oförmåga blir svaret: mycket litet. Det är framför allt i situationer med lågt blodsocker då jag behövt andras hjälp att hitta ut ur affärer, få i mig något sött och slutligen den gången då ambulanspersonal blev tvungen att injicera glukagon och jag var näst intill okontaktbar, som jag känner mig handikappad.

Självklart har jag också brottats med frågan om min diabetes kommer att ge följdsjukdomar. Jag har ett bra medicinskt nätverk som förhoppningsvis kan larma om fara för följdsjukdomar föreligger. Självklart oroar sådana tankar mig och jag skulle helst vilja slippa dem.

Jag tror att de flesta av oss diabetiker försöker sköta vår konstiga sjukdom och ofta ikläder oss en massa behandlingsroller utifrån vårt amatöristiska perspektiv och klarar av det med väl godkänt.
Med vår i sinnet

ANDERS SAMUELSON

Ur Leva med Diabetes nummer 3 2010
Produced by Happiness © Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.