Lyssna på sidans text med ReadSpeaker
Leva med diabetes

Föreningsnytt

Tierp får rätt i tvist

Svenska Diabetesförbundet förlorade tvisten om medlemsavgifter. Högsta domstolen avvisade 9 mars förbundets begäran om prövningstillstånd. Det betyder att Tierps diabetesförening vann målet och slipper betala en gång till.

– Det är jätteskönt, vi är jätteglada här i dag, men det höll på att ta knäcken på en annan, säger Patrik Sundström, tidigare ordförande i Tierps Diabetesförening, som i två års tid företrätt föreningen i ärendet.

Diabetesförbundet har hävdat att det framgår av stadgarna att föreningarnas medlemsavgifter och tidningsprenumerationer betalas i efterskott. Uppsala tingsrätt gav förbundet rätt och Tierp ålades att betala 17 000 kr till förbundet, det vill säga den medlemsavgift som Tierpsföreningen ansåg att den redan betalt.

Det var sedan Tierp överklagat tingsrättens dom som Svea hovrätt slog fast att det ur SD:s stadgar inte gick att utläsa om det var för- eller efterskottsbetalning som gällde. Istället hänvisade hovrätten till ett uttalande i förbundets arbetsordning vid riksstämman 2009, som stödjer att avgifter betalas i förskott, alltså för innevarande år. Där står: ”Samtliga föreningar har nu betalat förbundsavgiften för 2009…”


S:t Göransgatan 82 blir ÅttitvåAn

Blå orkidé kvist

 

Vinnare i Handikappförbundens namntävling blev Anita Kjellins förslag ÅttitvåAn.

HSO:s lokaler på S:t Göransgatan 82 har därmed fått ett namn. Anita Kjellin är aktiv i Storstockholms Diabetesförening, som sedan flera år har aktiviteter i lokalerna bland annat föreläsningar och årsmöten.

Grattis Anita!


Förslag till bättre diabetesvård

Diabetesvården i Stockholms län är inte på topp. HbA1c stiger generellt och flera andra parametrar visar på en neråtgående trend. Det registreras också alltför dåligt i det nationella diabetesregistret.

Mot bakgrund av detta har landstingspolitikerna Dag Larsson, S, och Anders Lönnberg, S, även vice ordförande i SSDF, skrivit en motion till landstingsfullmäktige. De understryker att Vårdval Stockholm också ska ge patienterna valmöjlighet efter vårdcentralernas diabeteskompetens, inte bara i vilket kvarter man vill träffa sin läkare och diabetessjuksköterska. Vårdcentralernas diabeteskompetens ska publiceras på vårdguiden.se, anser motionärerna.
Ersättningssystemet för vårdcentralerna bör ses över så att kroniker blir lika lönsamma att behandla som alla andra, skriver de.


Bra för knoppen är bra för kroppen

Vad sägs om att besöka ett sidenväveri på söder och Medeltidsmuseet tillsammans med andra kulturintresserade?

Anita Kjellin

Anita Kjellin

Anita Kjellin är ersättare i SSDF:s styrelse och intresserad av teater, musik, konst, historia – hon är aktiv och i svängen.  I april och maj organiserar hon två ”utflykter” med kulturell prägel för medlemmar i SSDF under rubriken Skönt för själen.

– Vi måste försöka få lite för knoppen också, inte bara för kroppen. Det är roligt att se andra saker, man mår mycket bättre då, säger hon.
Var och en betalar för sig, understryker Anita, skillnaden är att man får sällskap.

– Många sitter ensamma hemma och kommer inte iväg på den där utställningen som de egentligen skulle vilja se. Då kan vi gå tillsammans och dela en kulturell upplevelse.

Anita Kjellin kommer att finnas på angiven plats och tid för att ta emot, se kalendariet..

Finns det intresse för aktiviteten hittar Anita på nya utflyktsmål till hösten.

Väl mött!


Sagt & gjort

 • I slutet av januari deltog Börje Medelberg och Göthe Maxe som SSDF:s representanter vid avtackningen av Gunvor von Wendt , överläkare och medicinskt ansvarig för ögonbottenscreening på S:t Eriks ögonsjukhus, inför hennes pensionering.
 • Stig Nyman, KD, landstingsråd

  Stig Nyman
  9 feb träffade Anders Lönnberg, vice ordförande i SSDF och Eva Lagging, kanslichef, landstingsrådet Stig Nyman, KD, för en diskussion om framtidens diabetesvård i Stockholms läns landsting med anledning av Socialstyrelsens utvärdering av diabetesvården och SSDF:s pressmeddelande om krav på förbättringar.
 • 14 feb träffade SSDF en representant från Apoteksbolaget AB för diskussion om samarbete.
 • 18–19 feb hade DiOS styrelsemöte, Anders Lönnberg från SSDF valdes till ordförande, se mer på sidan 15.
 • Under februari månad har Anders och Eva haft möten med flera olika läkemedelsföretag för att diskutera samarbete och framtidens diabetesvård.
 • Måndagen 27 februari sände Radio Stockholm ett inslag om brist på diabetessjuksköterskor i landstinget och senare om att diabetesvården i
  Stockholm ska få mer pengar. I inslagen intervjuades bland annat Kenneth Matz från SSDF.
 • Sista februari deltog Kenneth Matz och Anders Blomgren i ett möte i Haninge kommun som bjudit in brett för att diskutera en hälsosatsning i vår.
 • 1 mars hade Anders och Eva ett möte med olika vårdföreträdare, företag med flera angående framtidens diabetesvård.
 • 2 mars hade Anders och Eva lunchmöte med Olle Olofsson från landstingets sjukvårdsförvaltning för att diskutera Socialstyrelsens utvärdering av diabetesvården och vad som kan förbättras.
 • 14 mars informerade Kenneth Matz 28 ögonsjuksköterskor på
  S:t Eriks sjukhus om hur det är att ha diabetes i vardagen och om föreningen.
 • 16 mars deltog Bosse Holmberg, SSDF:s ordförande, vid Rolf Lufts symposium på Nobel forum på Karolinska institutet i samband med årets utdelning av Rolf Luft Award med föreläsningar om hypoglykemi vid typ 2-diabetes samt trevlig middag.

Ur Leva med Diabetes nummer 3 2012
Produced by Happiness © Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.